Saradnja Srbije i Grčke u oblasti poljoprivrede

Bez autora
Apr 01 2012

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Dušan Petrović i ministar za ruralni razvoj i hranu Republike Grčke Kostas Skandalidis u petak su potpisali Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede koji doprinosi povećanju razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda između dve zemlje. Potpisani memorandum predviđa osnivanje zajedničke komisije koja će raditi na proširenju saradnje u svim oblastima poljoprivrede, stočarstva i biljne proizvodnje kao i na proširenju naučne i tehničke saradnje. Postoji veliki prostor za povećanje razmene poljoprivrednih proizvoda između Srbije i Grčke, posebno za povećanje izvoza konditorskih i mlečnih proizvoda iz Srbije u Grčku. Petrović i Skandalidis su razgovarali o mogućnostima izvoza junećeg mesa i o promeni režima izvoza šećera iz Srbije u Grčku, dok Srbija godišnje može da izveze 180.000 tona šećera u Evropsku uniju.

Saradnja Srbije i Grčke u oblasti poljoprivredeMinistar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Dušan Petrović i ministar za ruralni razvoj i hranu Republike Grčke Kostas Skandalidis u petak su potpisali Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede koji doprinosi povećanju razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda između dve zemlje.

Potpisani memorandum predviđa osnivanje zajedničke komisije koja će raditi na proširenju saradnje u svim oblastima poljoprivrede, stočarstva i biljne proizvodnje kao i na proširenju naučne i tehničke saradnje.

Postoji veliki prostor za povećanje razmene poljoprivrednih proizvoda između Srbije i Grčke, posebno za povećanje izvoza konditorskih i mlečnih proizvoda iz Srbije u Grčku, rekao je ministar Petrović.

Petrović i Skandalidis su razgovarali o mogućnostima izvoza junećeg mesa i o promeni režima izvoza šećera iz Srbije u Grčku, dok Srbija godišnje može da izveze 180.000 tona šećera u Evropsku uniju.

Ukupna trgovinska razmena između dve zemlje prošle godine je dostigla 510 miliona dolara. Srbija u razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda ima suficit, jer je prošle godine izvoz iz Srbije iznosio oko 93 miliona dolara, a uvoz iz Grčke oko 56 miliona dolara. Iz Srbije najviše se izvoze kukuruz i povrće, a iz Grčke najviše uvozimo južno voće.

Nivo spoljnotrgovinske razmene Srbije i Grčke je gotovo beznačajan u odnosu na mogućnosti. Potpisivanje ovog memoranduma otvara novo poglavlje u privrednoj saradnji dve zemlje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik